> Εκδόσεις > Διάφορα  
 
Γράμματα στον Σαμ
  Συγγραφέας: Daniel Gottlieb
Μετάφραση: Διονύσης Γιαννάτος
 
«Τι άλλο είναι ο άνθρωπος παρά ένα πανδοχείο / Κάθε πρωινό και μια άφιξη καινούργια»: με αυτούς τους στίχους του Τζελαλαντίν Ρουμί κλείνει το βιβλίο του «Γράμματα στον Σαμ» ο Ντάνιελ Γκότλιμπ, φημισμένος αμερικανός ψυχολόγος και θεραπευτής οικογένειας.

Δεν θα μπορούσε ίσως να βρεθεί πιο ταιριαστός επίλογος γι’ αυτό το θαυμαστό βιβλίο: μέσα από τα σύντομα κεφάλαιά του παρελαύνουν δεκάδες θέματα, οικεία μεν, αλλά δοσμένα με την ιδιαίτερη, διεισδυτική ματιά ενός ειδικού που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και θέλει να μεταδώσει με λόγια απλά τις σκέψεις του για θέματα αιώνια όπως οι σχέσεις με τους γονείς, ο έρωτας, η αρρώστια και ο θάνατος.

Ο συγγραφέας, μετά από ένα παρ’ ολίγο θανατηφόρο ατύχημα, είναι τετραπληγικός. Ο Σαμ, στον οποίο απευθύνει τα γράμματα αυτά, είναι ο εγγονός του, που όταν ήταν 14 μηνών οι γονείς του ανακάλυψαν ότι έχει μια μορφή αυτισμού (έχεις αυτισμό, δεν είσαι αυτιστικός, του γράφει ο παππούς του, κάνοντας μια λεπτή αλλά καίρια διάκριση).

Η προσωπική βίωση των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, κάνει το βιβλίο να διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, γεμάτο ζωντανούς χαρακτήρες που πασχίζουν να επικοινωνήσουν, έστω κι αν δεν το καταφέρνουν πάντοτε. Όμως είναι ακριβώς η πάλη με τις αντιξοότητες μιας βαριάς αναπηρίας και η απίστευτη θέληση με την οποία ο συγγραφέας έστησε πάλι τη ζωή του μετά το ατύχημα, που κάνει το βιβλίο αυτό τόσο φωτεινό και αισιόδοξο.

Τρυφερό, αφοπλιστικό, προσφέρει μια μοναδική και συγχρόνως πανανθρώπινη ματιά στο ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
  * Μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα του εξωφύλλου κάνοντας δεξί 'κλικ' επάνω στην εικόνα και στη συνέχεια "Αποθήκευση εικόνας ως..."
ISBN: 975-960-7560-93-3, Σελ 198 Τιμή: 16,50€
< επιστροφή στα διαφορα
         © 2006 Site by l-interactive