> Εκδόσεις > Δοκίμια  
 

Ιωάννης Καποδίστριας: Διεθνείς θεσμικές και πολιτικές προσεγγίσεις (1800-1831)
  Αναστασία Σαμαρά – Κρίσπη, Σοφία Κ. Μωραΐτη, Στέλιος Αλειφαντής
  Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην ελληνική ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις της εποχής του. Η δράση του αποτέλεσε μια από τις πλέον σημαντικές διαστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της ίδρυσης του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, κι όμως πολλές κρίσιμες πτυχές της συνιστούν ακόμη αντικείμενο έρευνας. Εύστοχα ο Κωνσταντίνος Τσάτσος υπογράμμισε ότι o Καποδίστριας εξακολουθεί ακόμη τώρα να αναδύεται από το σκοτάδι, μέσα από τα αδημοσίευτα αρχεία των υπουργείων των Μεγάλων Δυνάμεων της Εποχής του, μέσα από την αλληλογραφία του και τα δημόσια έγγραφα, πολλά των οποίων δεν φέρουν την υπογραφή του, αλλά που είναι φανερό πως αυτός τα είχε συντάξει.

Ο επετειακός αυτός συλλογικός τόμος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη & Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 επιχειρεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση στην προσωπικότητα και την δράση του Ιωάννη Καποδίστρια με συνεισφορές συγγραφέων που καλύπτουν πολιτικές, διεθνείς και θεσμικές πτυχές του έργου του, αναδεικνύουν νέες πηγές επιχειρώντας να διερευνήσουν ανεξιχνίαστες πλευρές και συνιστούν μια ουσιαστική συμβολή στον επιστημονικό και δημόσιο διάλογο. Μια πλειάδα εξαίρετων επιστημόνων και ερευνητών καλύπτει ένα μοναδικό εύρος θεμάτων της ιστορικής διαδρομής του Ιωάννη Καποδίστρια, που υπήρξε θεμελιωμένη στην πατριωτική πεποίθησή του ότι «η αναγέννησις και η αληθής ανεξαρτησία ενός λαού δεν δύναται να είναι, ειμή και μόνον ίδιον έργον».


Ο τόμος αρχίζει και τελειώνει με κείμενα των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και Κωνσταντίνου Τσάτσου. Παρατίθενται κείμενα των Κωστή Ι. Αιλιανού, Στέλιου Αλειφαντή, Σέργιου Ζαμπούρα, Στέργιου Π. Ζυγούρα, Γιώργου Καλπαδάκη, Χάρη Καραμπαρμπούνη, Νικόλαου Καν. Κλαμαρή, Αντώνη Κλάψη, Νικολάου Κ. Κουρκουμέλη, Παναγιώτη Κουφάκη, Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, Χαράλαμπου Αθ. Μηνάογλου, Χαράλαμπου Μπαμπούνη και Χρήστου Δεληγιάννη, Κωνσταντίνας Ε.Μπότσιου, Αντώνη Μπρεδήμα, Σοφίας Κ. Μωραϊτη, Πέτρου Παπαπολυβίου, Ευάγγελου Χρ. Παπούλια, Στυλιανού Πολίτη, Γεωργίου Δ. Πουκαμισά, Λάζαρου Κ. Ριζόπουλου, Ελένης Ε. Κούκκου και Αυγούστας-Μαρίας Καλούδη.

 

* Μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα του εξωφύλλου κάνοντας δεξί 'κλικ' επάνω στην εικόνα και στη συνέχεια "Αποθήκευση εικόνας ως..."
ISBN: 978-618-5279-11-0, Τιμή: 29,00 €
< επιστροφή στα δοκίμια
         © 2006 Site by l-interactive